Belangrijk om te weten over PMU

Nazorg

Een PMU-behandeling is vergelijkbaar met een schaafwondje. Slechte en onhygiënische verzorging kunnen wondinfectie en daardoor littekenweefsel veroorzaken. Zo kan een verkeerde zorg tot een minder mooie PMU leiden. Bij een goede verzorging is de opperhuid na 7 dagen herstelt. Daarna duurt het nog 6 weken voordat de gehele pigmentatie volledig genezen is.

Risico’s & Gezondheid

GGD richtlijnen; het landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiëne richtlijnen opgesteld en behandelaars van PMU zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controleren of behandelaars zich houden aan de voorgeschreven richtlijnen.

Risico’s: omdat er tijdens het zetten van PMU een wondje ontstaat is er een kans op besmetting en ziekten die via het bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C.

Voorbepaalde doelgroepen diabetes, hemofilie, chronische huidziektes, immuunstoornis hart- en vaatafwijkingen, kanker/chemokeur en gebruik van een bepaald medicijngebruik is toestemming van een arts nodig voordat tot behandeling kan worden overgegaan.
Bij alle PMU-behandelingen wordt gevraagd een toestemmingsformulier in te vullen waarin o.a. verklaart wordt dat op eigen risico een PMU behandeling wordt ondergaan en je de behandelaar op de hoogte hebt gesteld van medicijn gebruik en relevante medisch gegevens.