Voetklachten
Eeltvorming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid wanneer deze langdurig en/of regelmatig bloot wordt gesteld aan (druk)belasting. Eeltvorming komt het meeste voor op onze handen en de voeten.
Eelt heeft de functie ons te beschermen tegen pijn als gevolg van drukpunten op de huid. Drukpunten ontstaan meestal door dagelijks terugkerende activiteiten en is veelal niet te voorkomen. Drukpunten kunnen echter ook onnodig ontstaan doordat bijvoorbeeld verkeerd en/of te krap schoeisel wordt gedragen of niet met handschoenen wordt gewerkt.
Wanneer de huid te dik wordt is er sprake van pathologische (overtollige) eeltvorming met als gevolg pijnlijke voeten. Neem in dergelijke gevallen contact op met de pedicure, deze kan je op een op een betrekkelijk eenvoudig en pijnloze manier verlossen van het overtollige eelt, zodat je weer met een aangenaam gevoel in je schoenen kunt staan.
Huidschimmel
Huidschimmel wordt in de volksmond veelal zwemmerseczeem genoemd. Deze vorm van schimmelinfectie is zeer besmettelijk en wordt vaak opgelopen in vochtige openbare ruimtes waar veel mensen komen. Hierbij valt te denken aan sauna’s, zwembaden, gemeenschappelijke douches en kleedruimtes van sportverenigingen. Uiterlijke kenmerken van deze infectie zijn; blaasvorming die na het opengaan vocht afscheiden waarna kleine wondjes ontstaan.
Belangrijk is niet te lang door te lopen met een huidschimmel. In de beginsituatie is deze infectie goed te behandelen met een schimmeldodende zalf. Belangrijk is wel dat de behandeling consequent volgens beschrijving wordt uitgevoerd. Naast voeten moet ook schoeisel worden ontsmet met een schimmeldodend preparaat. Deze zijn in onze praktijk verkrijgbaar.
Het is raadzaam om met een huidschimmelinfectie in een vergevorderd stadium contact op te nemen met de huisarts of een dermatoloog.
Likdoorn
Likdoorn is eeltvorming op een klein oppervlakte van de huid. Likdoorns veroorzaken pijn omdat deze niet op de huid liggen maar in een soort pegelvorm naar binnengroeien. Vaak wordt gedacht dat likdorens, net als wratten wortels hebben maar dit is een misverstand.
De pedicure kan de likdoorn in zijn geheel verwijderen. Als aan de oorzaak niets gedaan wordt zal de likdoorn naar verloop van tijd weer terugkomen. Likdoorns worden vaak veroorzaakt door te klein of slecht passend schoeisel. Wellicht komt hier het spreekwoord vandaan; “wie mooi wil zijn moet pijn lijden.
Ingegroeide teennagel
Veel voorkomende oorzaken van een ingegroeide teennagel zijn, naast een natuurlijke afwijking; knellend en vooral te smal schoeisel, een weke nagelomgeving als gevolg van regelmatig en langdurig contact met water of transpiratievocht, en het verkeerd- en tekort knippen van de nagels.
Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke aandoening waarbij de nagel is doorgedrongen in het zachte huidweefsel waardoor de huid er glanzend rood en enigszins opgezwollen uitziet.
Wij adviseren je bij een ingegroeide teennagel niet zelf over te gaan tot behandeling, de kans is groot dat de situatie erger wordt met de kans dat er een bacteriële infectie kan ontstaan.
Bij een ingegroeide teennagel is de behandeling er opgericht dat de spanning op de huid wordt gereduceerd waardoor de pijn als gevolg van verhoogde druk afneemt en uiteindelijk verdwijnt.
Afhankelijk van de oorzaak van de ingegroeide teennagel geven wij onze klanten altijd advies en voorlichting hoe een ingegroeide teennagel in de toekomst te voorkomen is.
Voetwratten
Een voetwrat heeft de uiterlijk kenmerken van een likdoorn. Het ontstaan ervan is echter totaal verschillend. De likdoorn ontstaat door drukbelasting van de huid. De (voet)wrat ontstaat door een virusaandoening en is hierdoor zeer besmettelijk.
Wratten kunnen op verschillende manieren behandeld worden, waarbij niet de garantie kan worden gegeven dat de wrat ook daadwerkelijk verdwijnt. Een plezierige zekerheid is dat wratten vaak altijd weer vanzelf verdwijnen.
Naast het behandelen van de wrat kan de pedicure ook zorgen dat de pijnklachten (tijdelijke) worden gereduceerd of weggenomen door (druk)vrijlegging door middel van een uitsparing in de huid rond de wrat.
Schimmelnagels
Schimmelnagels ook wel mycose nagels genoemd beginnen meestal met een besmetting en aantasting aan de nagel van de grote teen. Een geïnfecteerde nagel gaat nooit vanzelf over en als er geen behandeling plaatsvindt, zullen ook andere nagels besmet en aangetast worden.
Kenmerken van een schimmelnagel zijn verkleuring van de nagel in wit of geel. In een later stadium zal de kleur veranderen in geelbruin, de nagel wordt bros en verdikt zich. Vervolgens kan de nagel geheel of gedeeltelijk loslaten.
Eveneens is uitwendige behandeling door een pedicure met tinctuur en crème een prima mogelijkheid om schimmelnagels te bestrijden. Hierbij worden de nagels eerst dunner gevijld met als resultaat dat de nagels er vaak weer gezonder uitzien en minder pijnlijk zijn. Door het dunner maken van de nagels kunnen infectiedodende middelen dichter bij infectiebron aangebracht worden.
In het begin van de behandeling zie je weinig resultaat. De aangetaste (delen op) nagels moeten eerst helemaal uitgegroeid zijn, waarna zich weer langzaam een nieuwe gezonde nagel kan vormen.
Bij de hardnekkige schimmelnagels raden wij de laserbehandeling aan. Deze bestaat gemiddeld uit 3 behandelingen die er voor zorgen dat je weer mooie gezonde teennagels hebt.